Mentaltræning Nordsjælland

Er mentaltræning noget for mig?

Mentaltræner Allan Scherfig

Skrevet af mentaltræner Allan Scherfig

Udgivet den 19. december 2023

Mentaltræning er ofte forbundet med topatleter og succesfulde erhvervsfolk, som bruger det til at forbedre deres præstationer. Men vidste du, at når du begynder på et mentaltræningsforløb, handler det ikke om at være den bedste fra starten af? Det handler om at du udvikler dig og bliver bedre dag for dag sådan at du på sigt kan opnå dine mål og drømme.

Dette blogindlæg vil give dig som ung sportsudøver en dybere forståelse af, hvad mentaltræning er, hvordan det fungerer, og hvilke forudsætninger du med fordel kan have med dig, når du begynder. Vi afliver også myten om, at mentaltræning kun er for personer, der allerede er mentalt stærke.

Har du brug for en mentaltræner

Hvad er mentaltræning?

Mentaltræning inden for sport indeholder en række metoder, teknikker og øvelser, der har til formål at styrke atleters mentale færdigheder og tilstand for at optimere deres præstationer. Det er typisk træning af mentale områder såsom koncentration, fokus, selvtillid, visualisering, stresshåndtering, målsætning, og positiv tænkning.

Der findes forskellige typer for mentaltræning alt efter formål.

Et mentaltræningsforløb starter som oftest med en samtale med en mental træner eller sportspsykolog. Her fastlægges mål, indhold og forventninger til mental træningen.

Emner kan være ønsket om have en stærk psyke og at præstere bedre.

I samtalerne behandles emner som stress, indre ro, negative tanker, præstationsangst, nervøsitet, manglende selvtillid etc. En del af mentaltræning handler også om at træne de forskellige situationer med en ny indsigt og adfærd. Det er også alment kendt at teknikker som visualiseringer og mindfulness har givet gode resultater for sportsfolk.

Hvorfor er mentaltræning vigtigt?

Testimonials fra personer, der har oplevet fordelene ved mentaltræning.

  • Michael Phelps: Den legendariske olympiske svømmer Michael Phelps har ofte talt om vigtigheden af mentaltræning og visualisering. Han har brugt disse teknikker til at forestille sig sine løb og til at forberede sig mentalt på konkurrencer.

  • Novak Djokovic: Tennisstjernen Novak Djokovic er kendt for sin mentale styrke på banen. Han har ofte talt om brugen af meditation og visualisering som en del af sin træning.

  • Tom Brady: NFL-quarterbacken Tom Brady har fremhævet betydningen af mentalt fokus og forberedelse. Han har talt om at bruge teknikker som visualisering og positiv tænkning for at forbedre sine præstationer.

  • Rafael Nadal: Tennisstjernen Rafael Nadal har åbent talt om vigtigheden af mentaltræning og hvordan han arbejder med sit sind for at forblive fokuseret og mentalt stærk under pres på banen.

Hvilke forudsætninger er gode at have når du starter i et mentaltræningsforløb?

Der kræver ingen forudsætninger for at starte et mentaltræningsforløb. Sportsudøvere på alle niveauer vil nyde gavn af mentaltræning. Det er stort set de samme mekanismer der er på spil uanset sportsgren, alder, køn eller niveau. Det er en fordel at komme med en ydmyghed om at ingen er perfekte og alt kan læres. At være ærlig omkring egne udfordringer giver de bedste muligheder for at udvikle nye mentale strategier.

Mentaltræning og hjælp

Lad os aflive myten om, at du skal være en "supermand" for at kunne begynde med mentaltræning

Var du “supermand” var mentaltræning nok ikke nødvendig. Lad os afklare den misforståelse, som mange har, nemlig at man skal være en nærmest verdensmester for at mental træning skal prioriteres.

Langt de fleste store navne er netop opnået succes på grund af mentaltræningen. Alle starter et sted og jo før du kommer i gang des hurtigere vil du opleve gevinsten af det.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Der findes ingen atleter der kan sige, at nu er de stærke nok mentalt. Selv på højeste niveau oplever topatleter at nervøsiteten rammer eller koncentrationen svigter. Det er en tryghed at have gennemarbejdede strategier der kan hjælpe en, når man står i en situation hvor man oplever at være under maksimalt pres.

Ja, det er en del af mental træningen at styrke troen på egne evner.

Alle sportsudøvere kan få gavn af mental træning. Det er stort set de samme psykologiske mekanismer der er i spil uanset niveau, alder og køn. Erfaring giver dog som oftest en fordel til at håndtere stressede situationer.

Læs også: Sådan overvinder du eksamensangst: En guide til unge studerende

At man er den eneste der oplever de problematikker som eks. nervøsitet og koncentrationsbesvær

Så kan du kontakte mentaltræner Allan Scherfig fra Mentaltræning Nordsjælland og reservere en gratis samtale, hvor jeg vil fortælle lidt mere om hvad du kan opnå ved at starte et mentaltræningsforløb hos mig.

Start med en gratis afklarende samtale

Mentaltræning er en udviklingsrejse mod et stærkere og mere bevidst sind, der kan hjælpe dig med at forbedre og optimere dine præstationer. Hvis du er nysgerrig og ønsker at høre mere om mentaltræning, vil jeg gerne invitere dig og eventuelt dine forældre til en gratis og afklarende samtale. Det vil være en glæde for mig at kunne støtte dig på din rejse.

Læs også