Mentaltræning Nordsjælland

Derfor betyder det rette mindset alting i elitesport

Skrevet af mentaltræner Allan Scherfig

Udgivet den 4. november 2023

I enhver elitesportsudøvers karriere er teknik og taktik og fysisk afgørende faktorer. Men noget, der ofte overses, er betydningen af det rette mindset.

Med de rette mentale færdigheder kan du overvinde forhindringer, og nå nye højder i din sportskarriere. Dette gælder især dig som ung sportsudøver, der drømmer om en fremtid på eliteplan. I dette blogindlæg får du mine bedste tips og råd og jeg kommer ind på, hvorfor og hvordan det rette mindset kan gøre hele forskellen for dig, der ønsker en fremtid som elitesportsudøver.

Hvad er det rette mindset?

Det kan variere afhængigt af sportsgren, men der er nogle generelle karakteristika, der er væsentlige for succes på eliteniveau. Her er nogle vigtige mentale færdigheder der går igen i næste alle sportsgrene.

  • Mental robusthed: At være i stand til at håndtere pres, modgang og stress. Evnen til at bevare fokus, selv under pres, er afgørende. At kunne lukke alt ude og være til stede i øjeblikket og koncentrere sig om opgaven med udelukkende fokus på den planlagte gameplan.

  • Selvdisciplin: Eliteatleter er kendt for deres evne til at opretholde en høj selvdisciplin i deres træning, diæt og livsstil. Denne evne til at skabe gode og sunde vaner er afgørende for udvikling og præstation på højt niveau.

  • Konkurrenceinstinkt: Et brændende ønske om at vinde og forbedre sig selv på alle parametre er afgørende i elitesport. At stræbe efter at være bedre end man var i går og at se udfordringer og nederlag som brugbar læring.

  • Målrettethed: At have klare og realistiske mål der viser retningen og årsagen til at der bruges så mange timer på træning og konkurrence.

  • Teamarbejde og samarbejde: I Elitesport, er det vigtigt at kunne samarbejde med trænere, holdkammerater og støttepersonale omkring atleten. En positiv, imødekommende og samarbejdsvillig tilgang som udøver giver de bedste rammer for at trives både som individuel sportsudøver og i et holdmiljø.

At have et stærkt mindset er afgørende i elitesport af flere grunde.

Præster dit maksimale i afgørende situationer

Evnen til at præstere sit maksimale i afgørende situationer er en afgørende færdighed i elitesport. En enkelt dårlig præstation eller blot et kortvarigt moment i en kamp hvor tankerne eller nervøsiteten stjæler fokus kan være afgørende for en kamps udfald. I ekstreme tilfælde kan dette være karrieredefinerende eks. en misset OL medalje, misset kvalifikation, et mesterskab etc..

Stor indre drivkraft og motivation

Der skal være en stor indre drivkraft og motivation til at træne og udvikle egne færdigheder, som teknik, taktik, fysik og mindset. Hårdt arbejde og en konstant søgning efter optimering og præstationsforbedringer er med til at sikre at udviklingen konstant er optimal.

Selvdisciplin

Selvdisciplin er en nødvendighed for at kunne præstere og udvikle sig optimalt. Der stille store krav til træningsmængde og villigheden til at arbejde hårdt, også når der er modgang. Selvdisciplin måles også i livet udenfor banen. Det er ofte de små marginaler der kan skille succes fra fiasko, så der skal være styr på søvn, kost, rutiner, træningsmængde/indhold, restitution, etc.

Stærke overbevisninger og et værdisæt

At have stærke overbevisninger og et værdisæt som pejlemærke for sin karrierevej som elitesportsudøver er vigtig. Elitesport kan se glamourøst ud, men bagsiden af medaljen er også hårdt arbejde, tvivl, frustrationer, nederlag, som uundgåeligt følger med som en del af elitesport. Der er store fravalg og en høj pris at betale for den beslutning og især i svære tider kan den overordnede dybere mening med valget som eliteudøver holde en på rette kurs.

Kendte elitesportsudøveres mindset

Rafael Nadal er et eksempel på en spiller med et stærkt mindset. Uanset om han fører eller er bagud, giver han aldrig op og kæmper fokuseret for hvert point. Nadal trives under pres og er kendt for at præstere sit bedste i afgørende øjeblikke. Han afviger aldrig fra sin gameplan og uanset hvor intens og spændende kampen er formår han at bevare fokus og selvkontrol.

Viktor Axelsen er en anden topatlet med et stærkt mindset. Her vil jeg fremhæve hans stærke passion for badminton. Han har en overordnet plan med hans karriere og en kæmpe drivkraft i at udvikle sig. Alt i hans livs -og træningssetup er velovervejet og planlagt ned til mindste detalje, med det eneste formål at optimere hans udvikling og præstation. Han er også en atlet der viser nervøsitet når han føler sig presset. Det høres ofte at han i afgørende pressituationer sætter ord på sin nervøsitet til træneren. I disse tilfælde er det ikke afgørende hvad Viktor føler, men hvordan han evner at håndtere det.

Vigtige træk ved det rette mindset i elitesport

  • Evnen til at holde fast og udføre en planlagt gameplan under pres

  • Evnen til at være upåvirket af forstyrrende tanker og følelser

  • Evnen til at være vedholdende i perioder med modgang

  • Evnen til at stå fast ved egne kerneværdier ved sporten

  • Evnen til at udføre sin træningsplan med høj selvdisciplin

  • Evnen til at agere og handle med selvtillid

Sådan udvikler du dit mindset

Det er vigtigt at påpege, at mentaltræning er en løbende proces, der kræver vedvarende engagement både fra atleten og også teamet omkring atleten. De fleste eliteudøvere har en fast tilknyttet mentaltræner til at varetage mentaltræningen.

Her er nogle metoder, der ofte anvendes til at udvikle det optimale mindset:

Kognitiv adfærdsterapi: En terapeutisk tilgang, der hjælper atleten med at genkende og identificere de barrierer såsom forstyrrende tanker, uhensigtsmæssige følelser, fastlåste overbevisninger, ukontrollerede reaktioner etc. der kan påvirke udvikling og præstation.

Coaching og strategier: En coachene tilgang hvor der arbejdes mere med planlægning og strategier eks. til træning af koncentration, spændingsniveau, håndtering af forventninger, opbygning af rutiner, perioder med modgang, fastholdelse af motivation, tro på egne målsætninger etc.

Visualiseringsøvelser: En effektiv metode der foregår med atleten i en lettere indadvendt tilstand. Bruges bl.a. til teknikforbedring, præstationsangst, opbygning af selvtillid, reducering af stress, fastholdelse af koncentration og håndtering af modgang.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Ja, der er store forskelle og også mange lighedspunkter. Følgende adskiller de mentale krav fra hinanden.

Koncentrationsevnen varierer i forhold til længden af konkurrencen. I eks. tennis kan en kamp på højeste niveau trække sig op til 5 timer hvorimod et 100 meter løb afgøres på omkring 10 sek.

Behovet for indre ro i kroppen er forskellig fra stillestående sportsgrene som dart og skydning til kampsport der nyder godt at mere energi og et større adrenalin niveau i kroppen.

Kravet om fysisk udholdenhed er forskelligt. Sportsgrene som triatlon, og cykling kræver en mental fysisk udholdenhed hvor man skal kunne udholde fysisk smerte, mens sportsgrene som curling og bueskydning stilles der færre krav til den mentale fysiske udholdenhed.

Der er også forskelle i det mentale pres sportsudøvere oplever i sportsgrene hvor der er stor mediebevågenhed som fodbold, tennis og håndbold i sammenligning med mindre profilerede sportsgrene.

Når du uundgåeligt møder modgang, er første skridt at du er opmærksom på dine værdier og dit hvorfor “har jeg valgt elitesport”? Det vil være med til at holde dig fast i målet og processen selvom det er svært.

Tal åbent om din svære perioder til de personer der støtter dig i din hverdag.

Træning af mindset er mere komplekst. Alt efter den mentale målsætning kan der laves øvelser der udvikler de mentale færdigheder. Det foregår typisk via samtaler med en mentaltræner, refleksioner, øvelser, praktisk erfaring i konkurrencer og evalueringer.

Effekten af mentaltræning kommer til udtryk gennem præstation og udvikling og er svært at måle da det også er afhængigt af mange andre faktorer. Det fysiske kan lettere måles gennem forskellige testmetoder.

Læs også: Er mentaltræning noget for mig?

En atlet med et udviklende mindset er åben for at træne de psykologiske aspekter i sporten mens et fastlåst mindset holder fast i velkendte tanke og adfærdsmønstre til trods for, at fastlåsthed som oftest bremser udvikling, motivation og præstationsevne.

Et begrænset mindset kan udmønte sig på forskellig vis. Præstationer der udebliver, stagnerende udvikling, destruktive tanker, manglende glæde og motivation, lukket for feedback og kritik. Det er sjældent at disse atleter bliver i elitesport over længere tid.’

Et stærkt mindset handler mere om vilje og evnen til at håndtere udfordringer, end det handler om intelligens, men høj intelligens kan give visse fordele f.eks. i form af højere refleksionsniveau.

At være eliteudøver stiller store krav til at alt omkring atleten fungerer. Det rette mindset hjælper til at træffe de rigtige valg og fravalg omkring kost, søvn, prioriteringer, sociale aktiviteter etc.

Første skridt skal du blive klogere på hvilket mindset der er nødvendigt for at præstere i din sportsgren. Dernæst skal du analysere dine styrker og udfordringer. Så kan du med din mentaltræner sammensætte et program der træner de fokusområder du skal forbedre.

Få hjælp til at udvikle dit mindset med en gratis afklarende samtale

At udvikle det rette mindset er en afgørende del i din rejse mod at blive en succesfuld elitesportsudøver. Det er ikke altid en nem vej, men husk, at topresultater kræver tid og dedikeret indsats.

Men du behøver ikke gøre det alene. Jeg er her for at hjælpe dig. Kontakt mig for en gratis afklarende samtale, og lad os sammen starte din rejse mod at udvikle dit rette mindset. Det er din tid. Skab din egen succeshistorie, og husk, at de største kampe ofte bliver vundet på det mentale plan.

Læs også