Derfor kan dit barn have gavn af mentaltræning

Mentaltræner Allan Scherfig

Skrevet af mentaltræner Allan Scherfig

Giv dit barn mentale værktøjer gennem mentaltræning til at udvikle sig hurtigere end konkurrenterne, præstere bedre når det gælder og opleve større glæde ved sporten.

At være en ung atlet med talent er spændende, men kan også være udfordrende og kræver en stærk mentalitet. For at sikre, at dit barn trives og præsterer optimalt, er det derfor afgørende at fokusere på dit barns mentale sundhed og psykiske færdigheder.

Derfor kan dit barn have stor gavn af en mentaltræner, som kan give mentale værktøjer, råd og sparring, der kan hjælpe dit barn både på træningsbanen, i konkurrencer og i livet som talentfuld sportsudøver.

I denne blog vil jeg komme rundt om fordelene ved mentaltræning i elitesport og hvordan det kan gavne dit barn på mange forskellige måder. Jeg vil også komme ind på, hvordan et samarbejde mellem jer som forældre og mig som mentaltræner kan bidrage til at jeres barn styrker de mentale færdigheder. Ved at arbejde sammen kan vi skabe et støttende miljø, der fremmer jeres barns trivsel og udvikling. Dette samarbejde kan samtidig give jer som forældre værktøjer til at støtte jeres barn endnu bedre i dagligdagen.

Forældresparring

Mentaltræningens betydning for unge atleter

Unge atleter, der lærer at håndtere pres, fokusere og motivere sig selv, har et godt udgangspunkt for at opnå succes med deres sport.

Det kan være det, der gør forskellen – og ikke kun i sporten, men også i livet generelt. Ved at udvikle positive tankemønstre og selvtillid gennem mentaltræning får dit barn redskaber til at tackle stress og bevare fokus.

I dag er mentaltræning anerkendt som en vigtig og naturlig del af elitesport. At investere tid og kræfter i dit barns mentale træning kan gøre dit barn bedre rustet til udfordringer på og uden for banen.

Giv dit barn værktøjerne til at overvinde udfordringer både på og udenfor banen

Stærke mentale værktøjer er uundværlige.

Gennem regelmæssige øvelser kan dit barn udvikle evnen til at være til stede i nuet. Dette vil hjælpe dem med ikke at blive overvældet af negative tanker og bekymringer.

Mentaltræning kan desuden booste selvtilliden – en uvurderlig egenskab, når man står over for udfordringer i både sport og hverdagen. Med den rette mentale forberedelse bliver dit barn i stand til bedre at finde løsninger hvor andre bliver begrænset eller fastlåst.

Samarbejdet mellem forældre og mentaltræner

Hvordan kan du som forælder støtte dit barn bedst muligt gennem samarbejdet med en mentaltræner?

I samarbejdet mellem forældre, trænere og mentaltræner er åben kommunikation helt afgørende. Ved at dele information og indsigt kan I sikre, at alle arbejder mod samme mål og forstår hinandens forventninger.

En mentaltræner kan give dit barn værktøjer og teknikker til at håndtere stress og pres, men din rolle som forælder er lige så vigtig. Du kan understøtte og opmuntre dit barn til at anvende de lærte teknikker i dagligdagen.

Forældre og mentaltrænere bør arbejde sammen om at opretholde en positiv og støttende atmosfære. Sammen kan I skabe et miljø, hvor dit barn føler sig tryg og anerkendt, hvilket fremmer den mentale og sportslige udvikling.

Din rolle i dit barns mentaltræning

Som forælder spiller du en afgørende rolle i dit barns mentaltræning. Ved at være en god rollemodel kan du støtte dit barns udvikling og hjælpe dem med at opbygge en positiv oplevelse af mentaltræning. Det er vigtigt at tale med dit barn om deres tanker og følelser, så de føler sig forstået og støttet.

Du kan også hjælpe dit barn med at finde en sund balance mellem sport og andre aktiviteter, hvilket bidrager til en holistisk udvikling. Din opmuntring og engagement kan gøre en stor forskel i dit barns mentale velvære og succes.

Læs også: Sådan støtter du som forælder din teenager i at dyrke elitesport

Eksempel fra mentaltrænerens hverdag

En 15-årig talentfuld fodboldspiller, der elsker at spille fodbold, havde præstationsangst og oplevede pres fra holdkammerater og trænere der var svært at leve op til. Sammen med forældrene udviklede jeg en skræddersyet handlingsplan, der fokuserede på at styrke den unge udøvers mentale robusthed og selvtillid.

Gennem visualiseringsteknikker med fokus på mod og selvtillid kombineret med positiv selvtale lærte den unge at håndtere sin nervøsitet, og opretholde fokus i kampene. Efter blot 3 sessioner med mentaltræning begyndte den unge at præstere mere stabilt og fandt større glæde i sporten.

Forældrene blev også involveret i processen ved at lære støttende kommunikationsstrategier og skabe et positivt og trygt miljø derhjemme.

Dette samarbejde mellem mentaltræner, forældre og udøver illustrerer, hvordan en helhedsorienteret tilgang kan hjælpe unge elitesportsudøvere der alt for ofte oplever at præstationspresset bliver en hæmmende del af den sportslige udvikling og ikke mindst begrænser glæden og lysten til sporten.

9 fordele ved mentaltræning der kan gavne dit barn

Mentaltræning kan være en gamechanger for unge elitesportsudøvere, der ønsker at nå deres fulde potentiale. Ved at fokusere på både den mentale og fysiske side af sporten kan der opnås en mere balanceret og succesfuld karriere.

Her er ni fordele ved mentaltræning, der kan gavne den unge elitesportsudøver.

Håndtering af stress, temperament og negative tanker

Når dit barn står overfor intense øjeblikke i elitesport, kan det være svært at bevare roen. Mentaltræning tilbyder værktøjer til at håndtere stressede situationer.

Et eksempel på en teknik er “positiv visualisering”. Dit barn lærer at fokusere på positive resultater, hvilket kan hjælpe med at omdanne nervøs energi til selvsikkerhed.

Ved at lære at genkende og udfordre negative tanker udvikler dit barn en stærkere mental robusthed og kognitiv udvikling. Dette indebærer, at de kan omdanne frustration til håndgribelig motivation, der driver dem fremad. Derudover viser forskning, at børn, der træner mental robusthed, ofte opnår bedre resultater og en større tilfredshed i deres sportskarriere.

Tro på at kunne vinde

At tro på at kunne vinde begynder med en stærk overbevisning om egne evner og potentiale.

Når dit barn mentaltræner på daglig basis, får de enkle råd og værktøjer til at opbygge denne tro. De lærer at sætte sig mål, visualisere succes og håndtere både små og store udfordringer. Ved at styrke denne tro øger de deres chancer for at opnå succes i elitesportens verden.

Selvtillid er også en vigtig del af processen. Når dit barn oplever små sejre gennem mental træning, forstærkes deres tro på, at større mål er indenfor rækkevidde.

Mod til at holde fast i gameplanen

Evnen til at holde fast i en gameplan er afgørende for dit barns succes i elitesport.

  1. Selvdisciplin: Mentaltræning hjælper dit barn med at udvikle en stærk selvdisciplin, som er nødvendig , også når der er udfordringer. At turde holde fast i den aftalte gameplan selvom nervøsiteten rammer i de intense afgørende øjeblikke.

  2. Tåle modgang: Dit barn lærer at håndtere modgang og modstå fristelsen til at give op, når kampen eller præstationen ikke lever op til ens egne forventninger.

  3. Bevare fokus: Træningen styrker evnen til at bevare fokus på målet, uanset hvad der sker omkring dem.

Disse færdigheder giver dit barn mod til at holde fast i sin gameplan.

Håndtering af nervøsitet

Forestil dig, hvor stærkt dit barn kunne præstere, hvis nervøsitet ikke holdt dit barn tilbage.

  • Vejrtrækningsteknikker: Hjælper med at berolige nerver og skabe ro i sindet.

  • Visualisering: Dit barn kan forestille sig succesfulde scenarier og føle sig mere selvsikker.

  • Positiv selvsnak: At gentage positive og styrkende sætninger kan ændre deres tankegang.

Ved at anvende disse teknikker kan dit barn lære at beherske sin nervøsitet. Med evnen til at tackle nervøsitet kan dit barn konkurrere med større selvtillid og ro.

Læs også: Sådan overvinder du eksamensangst: En guide til unge studerende

Forbedring af koncentration over længere tid

Mentaltræning kan styrke barnets koncentrationsevne og evne til at fokusere.

Ved at træne sindet kan dit barn lære at fokusere bedre. Det bliver lettere at ignorere distraktioner og holde opmærksomheden på opgaven, også over længere tid. Systematisk øvelse i koncentration kan gøre en forskel i dit barns ydeevne både på og uden for banen.

Gennem mentaltræning bliver man ikke kun bedre til at fastholde fokus, men også dygtigere til at lære nye tekniske færdigheder og være fokuseret på de taktiske opgaver i kampen.

Ved at opbygge denne evne vil dit barn blive mere vedholdende og effektiv i deres træning og konkurrence. De vil opleve færre perioder med koncentrationsudfald, som kan være kampafgørende. De kan holde koncentrationen i længere tid og udføre en gameplan med større ro og selvtillid.

Finde nye løsninger i udfordrende kampe

Når dit barn står over for en udfordrende kamp, kan mentaltræning give de nødvendige redskaber til at finde løsninger.

  • Skabe kreative strategier

  • Forbedre beslutningstagning under pres

  • Opnå en stærkere mental styrke

  • Lære at se udfordringer som muligheder for udvikling

Ved at styrke både kreative og strategiske færdigheder kan dit barn bedre håndtere uventede pres situationer. Mentaltræning bidrager til at omsætte stress til fokusering og forbedrer evnen til problemløsning. Dette giver dit barn en konkurrencefordel ved konstant at søge efter muligheder og løsninger, hvor andre bliver passive og opgivende.

Fremkalde den indre motivation

Indre motivation er vigtig for sportslig succes.

Mentaltræning kan hjælpe dit barn med at finde den indre drivkraft.

Gennem fokuserede mentale øvelser kan dit barn opnå en dybere forståelse og meningen med egne mål og ambitioner. Det giver dem styrken til at holde fokus, også når de møder modgang.

Mentaltræning kan aktivere en indre ild, som skaber vilje og begejstring for sporten. Når dit barn føler sig engageret og motiveret indefra, bliver deres præstationer både mere vedvarende og målrettede.

Læs også: Motivation til træning: Lær at forstå din indre drivkraft

Minimere betydningen af eksterne forventninger

Omgivelsernes forventninger kan være stressende.

En ung sportsudøver kan ikke undgå at mærke forventninger fra trænere, forældre og holdkammerater. Det betyder meget for unge atleter at leve op til andres forventninger, og især at andre skal synes at de er gode nok. Dette giver et uhensigtsmæssigt pres, hvis ikke det bliver italesat og justeret. I mentaltræning lærer dit barn at håndtere disse udenforstående forventninger, så de ikke påvirker deres præstationer negativt.

De lærer at fokusere på deres egne mål og udvikling – på hvad de selv gerne vil opnå i stedet for at bekymre sig om, hvad andre forventer. Dette skaber en sund balance hvor egne ambitioner er omdrejningspunktet.

At sætte egne mål og tage ansvar

Dit barn lærer at sætte realistiske og attraktive mål, hvilket gør rejsen mod målet mere meningsfuld og motiverende.

Ved at inddrage dit barn i at sætte egne attraktive og realistiske mål , vil det tage ejerskab over deres træning og udvikling.

Selvstændigheden og motivationen vokser, når dit barn får mere ansvar for egen udvikling. De lærer i samarbejde med trænere og forældre at evaluere deres præstationer, justere strategier og arbejde målrettet med løbende forbedringer.

Ved at tage ansvar for deres egen udvikling lærer dit barn vigtige livsfærdigheder som selvdisciplin og ansvarsbevidsthed. Denne tilgang hjælper dem ikke blot i sporten, men også i andre aspekter af livet. Deres evne til at sætte mål og arbejde mod dem vil have positive langtidsvirkninger, styrke deres selvværd og inspirere dem til nye målsætninger.

FAQ

Her finder du svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål om mentaltræning for børn og unge.

Dette varierer, men fleste oplever de første små forbedringer allerede efter 1-2 samtaler. Det er en proces der har størst udbytte når det trænes kontinuerligt med samtaler og øvelser, så nye vaner, overbevisninger og tankemønstre bliver naturligt integreret i den unges nye mindset.

Læs også: Derfor betyder det rette mindset alting i elitesport

Nej, mentaltræning kan gavne alle børn og unge, uanset niveau. Mentale færdigheder som vedholdenhed, koncentrationsevne, glæde, motivation, positive tanker, selvdisciplin etc. bidrager til alles trivsel og selvværd og er værdifuldt i alle livets sammenhænge.

Forældre kan støtte deres barn med velovervejet konstruktiv kommunikation og skabe et positivt miljø derhjemme. Dette kan være at lytte aktivt, give konstruktiv feedback og opmuntre dit barn til at bruge de teknikker, de har lært i mentaltræningen.

Som forælder kan du også hjælpe med, at dit barn får en sund kost, motion og en god søvnrytme. søvn.

Forældre spiller en stor og betydningsfuld rolle i opbygningen af barnets mentale færdigheder. Dette kan du læse mere om på:

Læs også: Sådan støtter du som forældre din teenager i at dyrke elitesport

Kontakt en mentaltræner for at få en vurdering af dit barns behov. En mentaltræner kan identificere specifikke områder, hvor dit barn kan drage fordel af mentaltræning, og tilpasse øvelserne derefter.

Det er også vigtigt at se, om der er et godt match mellem mentaltræneren, jer forældre og jeres barn, da en god relation er afgørende for træningens udbytte.

Ja, mentaltræning kan forbedre fokus, hukommelse og stresshåndtering, hvilket også har en stor værdi i skolen og i andre sammenhænge. Ved at lære teknikker som visualisering og positiv indre dialog samt en større selvindsigt kan dit barn bedre håndtere udfordrende situationer som tidspres, modgang, præstationsangst etc.

At være stærkere mentalt fører til bedre resultater og ofte også sociale relationer. Evnen til at løse udfordrende situationer på en konstruktiv måde forbedres gennem mentaltræning.

Frekvensen af træning afhænger af dit barns behov og mål, men det anbefales at starte med hyppigere samtaler med en mentaltræner måske med 14 dages mellemrum. Til samtalerne vil der ofte blive præsenteret øvelser og teknikker der kan trænes på daglig basis. Dette giver dit barn mulighed for at fokusere og udvikle mentale teknikker i hverdagen. Det er vigtigt at barnet holdes til ilden og at der kontinuerligt følges op på opgaver og fokusområder, da barnet hurtigt ellers vil vende tilbage til gamle vaner og mønstre.

 

Book en gratis afklarende samtale

Vil du have mere at vide om mentaltræning og om det er det rette valg for dit barn, kan du sammen med dit barn booke en gratis afklarende samtale hos Allan Scherfig fra Mentaltræning Nordsjælland

I samtalen taler vi om dit barns specifikke behov og udfordringer. Dette er et vigtigt første skridt for at skræddersy et forløb, der bedst understøtter dit barns sportslige og personlige udvikling.

Samtalen vil være en åben og tryg dialog, hvor du/I får indsigt i, hvordan jeg som mentaltræner arbejder med at hjælpe dit barn til at udvikle sine mentale færdigheder.

Dette kan være det første skridt på vejen til at give dit barn nogle mentale forudsætninger, der kan være afgørende for om dit barn når de mål der arbejdes hårdt for på træningsbanen.

Læs også