Mentaltræning Nordsjælland

Sådan støtter du som forældre din teenager i at dyrke elitesport

Skrevet af mentaltræner Allan Scherfig

Udgivet den 19. december 2023

Med mere end 25 års erfaring med elitesport og forældresamarbejde, er jeg fuldt ud bevidst om udfordringerne ved at være forælder til en ung elitesportsudøver. I dette blogindlæg vil jeg dele mine bedste tips og redskaber, samt give dig praktiske råd om, hvordan du bedst kan styrke din teenagers mentale færdigheder og bidrage positivt til dennes udvikling, trivsel og præstationer.

Hvorfor er forældrestøtte vigtig?

Studier viser, at positiv og konstruktiv støtte fra forældre er forbundet med øget motivation, bedre mentalt velvære og forbedret præstation hos unge idrætsudøvere. En balanceret tilgang fra forældre, der fokuserer på nænsom vejledning og fuld opbakning, er afgørende for at skabe en sund og bæredygtig udvikling i ungdomselitesport.

Mange succesfulde atleter, fremhæver deres forældre og den betydning de har haft for deres succes.

Serena Williams, Tennisstjerne: “Mine forældre har været min stærkeste støtte gennem hele min karriere. Deres engagement, opbakning og vilje til at støtte mine drømme har været afgørende. De lærte mig ikke bare tennis, de lærte mig også om dedikation, hårdt arbejde og aldrig at give op.”

Michael Phelps, Olympisk Svømmer: “Min mors støtte har været uvurderlig. Hun var altid der, uanset hvor mange tidlige træninger eller hårde dage jeg havde. Hun lærte mig om vedholdenhed og betydningen af at tro på mig selv, selv når tingene var svære.”

Michael Jordan, Basketball legende: “Mine forældre lærte mig vigtigheden af ​​udholdenhed og modstandsdygtighed. Deres konstante opmuntring og støtte gav mig tillid til at tackle enhver udfordring både på og uden for banen.”

Disse udsagn illustrerer den indflydelse, forældre har haft på disse atleters mentale og følelsesmæssige udvikling, hvilket har bidraget væsentligt til deres succes inden for sporten.

Hvordan kan du som forældre støtte dit barn?

Omdrejningspunktet hos de fleste familier med elitebørn handler om kommunikation og forventningspres. Børn reagerer meget sensitivt på følelser som skuffelse og utilstrækkelighed. især overfor deres forældre.

  • Italesæt familiens positive værdier: At kende til og stå fast ved familieværdier giver et trygt ståsted og samhørighed man altid kan støtte sig op ad.

  • Opbyg stærke overbevisninger. Forældre har stor indflydelse på hvilke overbevisninger deres barn tager med sig i sportskarrieren. Simple statements som “jeg giver aldrig op” eller “jeg bliver stærkere for hver gang oplever pres” er eksempler på overbevisninger der kan give ret stor gevinst for en eliteudøver.

  • Vær en støttende tilskuer: Vis interesse for dit barns sportslige præstationer, vær en aktiv tilskuer til deres kampe eller konkurrencer og anerkend dem uanset resultatet.

  • Respekter trænerne: Anerkend trænerens viden og autoritet inden for sporten. Undgå at blande dig for meget i kampene, træningerne og taktikken, medmindre det er velkomment af træneren og dit eget barn.

  • Fremme sundhed og velvære: hjælp til med at dit barn får en sund livsstil, herunder en fornuftig kost, opbygger gode vaner og får tilstrækkeligt med søvn.

  • Hjælp med planlægning og logistik: Assister med planlægningen af ​​transport, tidsplaner, tilmeldinger og andre logistiske udfordringer. Dog skal denne hjælp være aldersvarende, så man ikke bremser den naturlige selvstændighedsproces.

  • Mentalt og følelsesmæssigt support: Vær tilgængelig for at lytte når der er behov for det, især efter skuffelser eller nederlag. Vis forståelse og opmuntre dem til at se efter læring i både sejre og nederlag.

  • Giv kun feedback efter aftale: Det kan være sårbart at modtage feedback, især efter en skuffende præstation. Aftal derfor rammerne for feedback.

  • Fremmelse af uafhængighed: Støt dit barns egen udforskning af deres sport. Lad dem tage ansvar for deres træning og lad dem gradvist lære at træffe vigtige beslutninger.

  • Vær opmærksom på burnout: Vær opmærksom på tegn på træthed, stress eller faldende motivation hos dit barn. Støt dem i at finde en passende balance, måske skifte fokus, kontakte træner, og evt. tage pauser hvis det er nødvendigt.

Min rolle som mentaltræner

Caroline er en talentfuld svømmer på 16 år, er en stærk kandidat til en podieplads til de danske mesterskaber. Hun har haft vanskeligheder med at håndtere pres og nervøsitet under tidligere vigtige konkurrencer. Hendes præstationer har svinget, når hun står over for et mesterskab af stor betydning. Det påvirker hendes selvtillid og motivation.

I vores første samtale taler vi om mål og udfordringer. Vi identificerer de situationer der udløser Carolines nervøsitet. Skaber nogle nye perspektiver, overbevisninger og tankemønstre. For at integrere disse nye perspektiver i Carolines mindset introducerer jeg hende for teknikker til stresshåndtering og visualiseringer for at hjælpe Caroline med at håndtere sine følelser under konkurrencer.

En vigtig del af mit arbejde med Caroline er også at inddrage Carolines forældre. Jeg holder møder med dem for at diskutere, hvordan de bedst kan støtte Caroline på hendes rejse som svømmer. Forældrene lærer om betydningen af at opretholde en positiv og støttende atmosfære uden at lægge unødvendigt pres på Caroline.

Efter nogle måneder begynder resultaterne at vise sig. Caroline viser en forbedring i hendes præstationer til svømmestævner. Hun føler sig mere selvsikker og er i stand til at håndtere det medfølgende pres. Hendes forældre spiller en vigtig rolle i den udvikling.

Caroline og jeg fortsætte med at arbejde sammen og integrerer de mentale teknikker i hendes daglige træningsrutine. Hendes præstationer bliver mere konsistente og hun føler sig mere selvsikker i konkurrencerne, og hendes rejse som eliteudøver ser lysere ud med en nyfundet mental styrke og støtte fra sin træner og familie.

Faldgruber du som forældre skal undgå

Fælles fejltagelser og pres, som forældre kan lægge på unge atleter.

  1. Overdreven pres: Undgå at lægge for meget pres på dit barn for at præstere. For meget fokus på resultater og forventninger kan skabe unødig stress og nervøsitet.

  2. Kritik og negativitet: Undgå at være for kritisk eller negativ, især efter dårlige resultater. Det er vigtigt at fremhæve læring og fremgang frem for fejl.

  3. Dominerende kontrol: Undgå at overtage kontrollen over dit barns sportslige rejse. Lad dem udforske og træffe beslutninger, så de føler ejerskab over deres præstationer.

  4. Manglende støtte og forståelse: Undgå at mangle støtte eller forståelse. Det er vigtigt at lytte til dit barns bekymringer og glæder og støtte dem gennem både sejre og nederlag.

  5. Feedback rettet mod dit barns manglende evner. Undgå at kritisere hvis du giver feedback. Lyt i stedet til dit barns oplevelse af præstationen. Kom kun med egne vurderinger hvis du får lov og det giver mening.

  6. Diskussioner med trænerne: Undgå at arbejde imod trænernes råd eller instruktioner. Det er vigtigt at respektere trænerens viden og erfaring og arbejde sammen med dem for at støtte dit barns udvikling.

  7. Manglende balance: Undgå at overse andre aspekter af dit barns liv såsom skolearbejde, hvile og sociale aktiviteter. Hjælp med at skabe en balance mellem sport og andre områder af livet der er afgørende for at barnet trives også udenfor sporten.

  8. Forældrenes ambitioner på børnenes vegne: Undgå at have ambitioner på dine børns vegne. Støt dit barn i sine egne ambitioner. Ha gerne forventninger men skab dem ud fra et italesat værdigrundlag. Støt dem i deres rejse og lad dem udfolde og skabe ejerskab for deres egne målsætninger.

Din rolle som forælder

Din indflydelse på dit barns mentale udvikling og færdigheder er stor. De færreste forældre er bevidste om hvordan og hvor meget deres kommunikation og tilgang til deres børns idræt påvirker barnets evne til at udvikle mental robusthed. Det kan være sårbart at tale om da forældre som udgangspunkt altid vil deres børn det bedste og ønsker for alt i verden at de får succes med det de foretager sig.

Det kan være en god ide at søge vejledning og inspiration hos en mentaltræner, Jeg står gerne til rådighed for en gratis samtale, hvor vi sammen kan finde frem til hvilke værdier og kommunikationsformer der eksisterer i jeres familie? Hvad virker og i hvilke situationer møde I modstand hos jeres barn? Samtaler og samarbejde kan giver børnene de bedste forudsætninger for at udvikle sig både sportsligt og som menneske.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Det meste almindelige og som alle sportsudøvere oplever er skuffelse over egne præstationer og nervøsitet. Børn vil som udgangspunkt altid levere deres bedste. Det giver dem en følelse af tilstrækkelighed og at være gode til noget. Derfor står der meget på spil, og især i kampe hvor favoritrollen ligger hos dem selv.

Præstationsangst er almindeligt i sport. Som forældre hjælper man bedst ved at naturliggøre følelsen og hjælpe med at flytte fokus over på processen såsom gameplan, nyt perspektiv, eller nedtone konsekvensen af et nederlag .

Mange børn kan have svært ved at skelne mellem selvværd og selvtillid. De føler sig ofte mere anerkendt og elsket når de præsterer bedre. Det er vigtigt forældre er opmærksomme på at vise ubetinget kærlighed og helt uafhængigt af barnets præstationer.

Modgang og skader oplever de fleste desværre på et tidspunkt i deres karriere. I disse situationer gælder det om at holde modet oppe, bevare håbet og optimismen. Få det bedste ud situationen, måske catche lidt op på skolen og forsømte venskaber. Fortsat holde træningen så meget som muligt ved lige. Det kan f.eks. være fysisk træning af bestemte muskelgrupper.

Som forældre er det en balancegang hvor meget man kan blande sig i klubbens og trænernes beslutninger. Det kommer også an på kontekst og barnets alder. Man kan i de fleste tilfælde forsøge sig med en respektfuld dialog.

 

Det er naturligt at unge sportstalenter periodevis tager deres karriere op til overvejelse. Her er det vigtigt at du lytter til overvejelserne uden at bedømme rigtigt og forkert. Vær forstående og foreslå evt. en samtale med trænerne eller søg professionel vejledning hos mentaltræner, for at sikre at beslutningen bliver truffet på et fornuftigt grundlag.

Det kan være svært som forælder at opleve at ens barn ikke præsterer det niveau som talentet og de sportslige færdigheder rækker til. Det skyldes ofte at presset og forventninger til dem selv er for svære at håndtere.

Som forældre kan man blot hjælpe til med at nedtone presset og betydningen af nederlag. Opmuntre til at fortsætte det gode arbejde. Italesæt at det mentale aspekt er naturligt at blive udfordret på og kan trænes ligesom eks. teknik og fysik.

De fleste børn har mål og drømme for deres sport. Nogle er kortsigtede og andre er drømme langt ud i fremtiden. Som forælder kan du støtte og opmuntre til at fortsætte træning og proces.

Jeg har talt med mange forældre der forståeligt forventer at deres børn altid giver deres bedste, kæmper, aldrig giver op, og viser god attitude. Forventningen opstår ofte hos forældre der investerer tid og penge i deres børns sport. Der eksisterer altså et regnskab som mange børn italesætter som pres.

Børn ønsker ikke at skuffe deres forældre. At italesætte dette regnskab overfor børnene, vil sætte børnene endnu mere under pres og give skyldfølelse overfor forældrene når de ikke lever op til forældrenes forventninger til indstilling og attitude.

Elitesport er ikke kun forbundet med glæde og succes. Der er nedture , hårde perioder med modgang og det sker at forældre til talentfulde børn glemmer dette. Det er vigtigt at opmuntre og være tålmodig. Italesætte at sport har sjov og glæde, men også består af periodevise nedture og skuffelser.

Læs mere om mentaltræning til unge sportsudøvere

Vil du gerne vide mere?

Jeres støtte, forståelse og kærlighed er afgørende for jeres barns succes både på og uden for sportsanlægget. Som mentaltræner med mange års erfaring forstår jeg de udfordringer og bekymringer, du som forælder kan stå over for.

Derfor vil jeg gerne tilbyde en fuldstændig gratis og uforpligtende samtale, hvor vi kan afklare alle de spørgsmål, I har. Gennem samtalen kan vi sammen finde ud af, hvordan jeg bedst kan hjælpe dig og dit barn. Tag endelig fat i mig – jeg glæder mig til at kunne hjælpe!

Læs også